Twardy dojrzewający

Twardy ser żółty z wywarem z ziół. Gładki lub z widocznymi ziarnkami kozieradki, czarnuszki, kolendry czy pieprzu czarnego. Owczy, kozi lub krowi. Może być, na życzenie, pokryty jadalnym woskiem pszczelim najwyższej klasy.
Dojrzałość uzyskuje już po 2-3 tygodniach. Doskonały jako zakąska do piwa i wina. Pyszny plasterkowany na kanapkach. Im jest starszy, tym bardziej dojrzały i bardziej aromatyczny. Może więc być długo przechowywany. Jeśli pokryje się białym nalotem, wystarczy umyć go delikatnie pod bieżącą wodą i osuszyć. Sprzedawany w krążkach po 500g (krowi i kozi) lub po ok 1kg (owczy).
Rodzaj | Cena |
---|---|
Z mleka krowiego | 9,90zł/100g |
Z mleka koziego | 12,90zł/100g |
Z mleka owczego (Dostępny w sezonie) | 18,50zł/100g |