Ser Buntz

Ser miękki – świeży, biały, sałatkowo-kanapkowy. Może być obłożony świeżymi liśćmi mięty. Przygotowujemy go także z oliwkami, czubrycą lub kaparami. Nadaje się do spożycia już następnego dnia po produkcji.
W lodówce przechowuje się go bez przykrycia. Ten ser lubi „oddychać”. Najlepiej spożyć go w ciągu tygodnia. Starsze pozostawić na trzy tygodnie (bez przykrycia). Zamienią się wtedy – gdyż to żywe sery – w maziowate odmiany, podobne do sera o nazwie Limburger czy Gorgonzola. Znakomity z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek. Pięknie roztopi się na kanapce czy pizzy. Sprzedawany w krążkach po ok 350 lub 500 gram.
Kozi Buntz dostępny jest tylko w wersji z miksem ziół (kolendra i kozieradka).
Rodzaj | Cena |
---|---|
Z mleka krowiego | 6,90zł/100g |
Z mleka koziego | 8,20zł/100g |
Z mleka owczego (Dostępny w sezonie) | 9,90zł/100g |